Mange drømmer om å produsere egen musikk, noen for å leve av det og noen bare på hobbybasis. Noen klarer seg fint med hodetelefoner og enkle musikkprogrammer på PC-en hjemme, men om man skal få noe skikkelig ut av det bør man vurdere å bygge et hjemmestudio.

Rom til overs

Skal man bygge studio hjemme må man først og fremst ha plass til det – eventuelt at man leier en bod eller lignende man kan bygge om. Man trenger ikke mange kvadratmeter, men det må være stort nok til å romme det utstyret du føler dekker ditt behov. Selve rommet bør være rektangulært, og man bør plassere seg selv, PC-en og høyttalerne i den ene enden – slik at man blir sittende med den lange delen av rommet bak deg. Rommet må akustikk-behandles – det vil si at man bruker absorberende materiale på de punktene i taket og veggene som vil reflektere lyden fra høyttalerne til ørene dine. I tillegg anbefales det å ha bassfeller, det er også en type akustikkbehandling, men av en viss fysisk størrelse sånn at de kan klare å fange lydbølgene av lav frekvens.

Elektronikken

Som nevnt over trenger man i utgangspunktet ikke mer enn hodetelefoner og PC, men det kan være greit å utvide litt om man virkelig vil satse. Ved førstegangs innkjøp kan det koste litt, men har man en drøm om dette kan Frilans Finans bistå i oppstartsfasen.

Først og fremst bør man satse på gode høyttalere – skal du ha sjans til å vurdere lyden din ordentlig må du være sikker på hvordan det høres ut. Høyttalerne bør plasseres på bordet ditt sånn at de danner en likesidet trekant med hodet ditt.

Selve PC-en må du også ta inn i betraktning. Hvorvidt man går for Windows eller MacOS blir en smakssak. -Gå for den der du er mest komfortabel med operativsystemet fra før. Det finnes relativt mange musikkprogrammer å velge mellom, så det anbefales å ta som utgangspunkt hva du skal bruke det til, eksempelvis innspilling av lyd, MIDI eller begge deler.

Generelle tips og råd

Er du veldig ukjent med hvordan man skal jobbe med dette anbefales det å ta kontakt med noen som allerede kan dette – for litt enkel opplæring. Å søke etter informasjon på nettet er også en smart start, da det ligger mye bloggposter ute fra folk som er drevne i dette, og som gladelig deler med seg av sin kunnskap. Det gjelder så klart, her som med alt annet, å tåle og prøve og feile. Som det heter; Rom ble ikke bygget på én dag, og man produserer ikke den beste musikken etter én kveld. Er man litt tålmodig med sin egen framdrift og lærer av feilene sine er man snart der at man begynner å bli fornøyd med egen produksjon.