Det er naturlig å like musikk, og de fleste vet hva musikk er. Men hvordan skal vi definere fenomenet musikk? Ordet kommer fra gresk og betyr museene kunst, noe vi kan forstå med en guddommelig ferdighet. Så er musikk guddommelig?

Guden Tor hadde kanskje trengt en real skjegg transplantasjon, men han må også ha trengt musikk!

Det Store Norske Leksikon har definert musikk til å være organiserte lyder i ett gitt tidsperspektiv. Musikken gir sanselige opplevelser som kan lyttes til, danses til eller brukes til annen fremføring av kunst.

Det fins mange former for musikk, og det er naturlig å tro at musikk har oppstått rundt et bål langt inne i skogen, til kamp mot en fiende eller som del av arbeidet. Sang og rytmer som tromming er noe helt grunnleggende i oss mennesker. Vi trenger rytme til mange av de daglige oppgavene.

Sjangrene oppstår i ulike kulturer, så musikk fra Persia er annerledes enn musikken fra slavene i Sør-statene. Samene har en annen klang enn jødene, og så videre. Man kan godt dra et skille mellom det å utøve musikk, det å lytte til musikk og det å skape musikk. Alle deler må til for å fremføre musikk av alle slag. Uten en lytter vil man være alene om lyd-opplevelsene.

Skape musikk

Man regner to måter for å skape musikk, og det er gjennom å skrive musikken ned i noter, i selve musikk-språket. Det andre alternativet er å improvisere musikken, noe som krever at man skaper noe i nuet.

Mange musikere forteller at de plutselig får en rytme i hodet, et riff eller en melodi. Mange av dem reiser alltid rundt med en lydopptaker eller notasjoner, slik at de ikke skal gå glipp av det kunstneriske i det skapende øyeblikket.

Fremføre musikk

Man skiller ofte mellom de å synge og det å spille et instrument. Begge lager lyd, og er lydene fengende, kan de bli en megahit også. Kombinasjoner av sang og instrumenter blir ofte spennende sammensetninger, enten det er i kor, visesang, blues, band, orkester eller solo.

Lytte til musikk

Det er mange som sier at de ikke kan leve uten musikk. Og er det noe som er sikkert, er det at musikk må oppleves. Enten det er via øretelefoner på vei til bussen, høre-klokker når du skal sove, på radio i bilen, lyttende til et ensemble på øving eller på en festival med mange ulike artister som lever av å gi folket musikk.

Så enden på visa

Musikk kan være så alt-om-slukende at folk blir groupies og fan som følger artistene verden over. Musikk kan være så inspirerende og åndelig at man får følelsesladde reaksjoner. Fra vakker musikk til majestetiske hymner, kan alle bli berørt av musikk som fenger.

I dag er musikk så mangt, og mye av den er produsert i studioer på datamaskiner. De akustiske instrumentene og stemmene er blitt manipulert slik at resultatet blir perfekt.