Vi mennesker har hatt musikk så lenge vi kan huske, og den hjelper oss i både gode og dårlige tider. På fest vil vi ha fengende, rask og tøylesløs sang, mens når en som står oss nær har omkommet i en ulykke foretrekker vi en saktegående emosjonell sang, som setter sorgen i spissen. I en film vil musikken forsterke scenene, forandre stemningen og uttrykke følelser akkurat som vi selv gjør. Hvorfor er musikk en så viktig del av hverdagen vår, og hvordan klarer den å påvirke så mye i verden, både personlig og globalt?

Gjør oss gladere

Når vi danser og synger bruker vi musikk, og vi får en viss glede av å danse til tilhørende musikk, samt å skrike for full hals til vår favorittartist. I løpet av et bryllup er det viktig å ha en rørende ballade, fordi vi ofte assosierer god musikk med gode hendelser i livene våre. Det eksisterer også forskning som forklarer hvorfor musikk gjør oss så glad. I følge en undersøkelse løslater hjernen vår dopamin når vi lytter til god musikk. Dopamin løslates ellers ved for eksempel sex, narkotikabruk og når vi spiser fantastisk mat. Så teknisk sett kan musikk være avhengighetsskapende, men med nesten ingen ulemper.

Kan motivere

Musikk påvirker kroppen på ulike måter. Dette kan du bruke til din fordel, da alle bestemmer selv hva de vil høre på. Musikken kan bli brukt i minnerike øyeblikk, gjennom sorgfulle tider, og som motivasjon for å forbedre oss. At musikken er motiverende, gjennom lyrikken eller at den er i samme takt som deg selv under en treningsøkt, vil få deg til å trene bedre. Hvis du trener hjemme og ikke har et høyttalersett med god kvalitet, som alle kan med hjelp av forbrukslån, er det sterkt anbefalt å kjøpe. Samme med å lese og studere, der kan klassisk musikk få deg til å fokusere mer på stoffet du leser. Det finnes selvfølgelig unntak, og det funker ikke like godt for alle, men det er absolutt verdt et forsøk.

Hjelper oss gjennom vanskelige hendelser

I begynnelsen av artikkelen nevnte vi et eksempel på hvordan musikk kan være til hjelp i tøffe situasjoner. Hvis du har mistet en eller flere mennesker nær deg er det minst krevende å gjøre ingenting, samtidig som du hører på musikk. Mange artister har selv opplevd slike hendelser i livene deres, og tekstene de skriver som følge av dette resonnerer til mange av oss hverdagslige mennesker.

En forskjell i politikk

Flere artister velger å fortelle en historie; noen synger om tanker, mens andre velger å snakke om både politiske saker og det politiske landskapet i verden. Musikk har blitt en stemme innen politikken, fordi den har et enormt publikum og rekkevidde. Ikke alle må være enige med budskapet en artist sender ut, men det er et medium som fremmer ytringsfrihet.