At barn har godt av å lære seg å spille et musikkinstrument er ikke akkurat noen stor åpenbaring. Som voksne og foreldre er vi som regel fullt klar over at det å lære barna å traktere et instrument er noe de kommer til å få mye igjen for.
Mange av oss tok pianotimer hos en privatlærer som barn, og noen av oss ble (kanskje noe motvillig) meldt inn i det lokale skolemusikkorpset. Motvillig eller ei, sjansen er stor for at vi er takknemlige for det den dag i dag. Og de av oss som ikke hadde noen form for musikalsk trening skulle kanskje ønske at vi hadde hatt det. Dersom sistnevnte er tilfellet er det likevel ingenting i veien for at våre egne barn skal bli «krøket», som det heter på godt norsk.
Kanskje spiller det ikke så stor rolle for oss hvilket instrument vi skal oppfordre dem til å lære seg, men vi kan jo ta deres egne ønsker med i betraktningen. Kanskje frister det ikke å gå til innkjøp av et komplett trommesett som tar mye plass i huset og blir til irritasjon for naboene på grunn av de høye lydene. I så fall kan et elektrisk trommesett være en idé.
Et instrument trenger ikke koste skjorta
Hva enn vi kjøper trenger ikke å være av det dyreste slaget. En billig akustisk gitar som slår godt an er bedre enn en mer kostbar el-gitar som ender opp med å bli stående og samle støv fordi sønnen eller datterens interesse opphørte. Uansett hva valget faller på bør instrumentet, i første omgang, være av det rimelige slaget. Det er tross alt viktig å ha igjen penger til å kunne kjøpe allment viktige ting som reservedeler til mobiltelefoner, og lignende.
På den måten blir det færre penger å tape dersom barnets musikkinteresse ikke tar av, og vi slipper å gjøre noe stort nummer ut av det. Blant de vanligste instrumenter å lære bort til barn finner vi gitar, trommer og piano. Å ta pianotimer hos en kvalifisert lærer er kanskje å foretrekke fremfor å kjøpe et eget piano til å ha i hus, som kan være noe drøyt. Gitartimer er heller ikke å forakte, men her er det mer «innafor» å ha en stående på rommet.
Å lære barna å spille et instrument, uansett hvilket, kan være like sunt som å høytlese for dem når de er små. Begge deler er fantasistimulerende, i tillegg til at det hjelper med språkutviklingen og legger grunnlag for fremtidige fritidssysler. De fleste barn utvikler dessuten en eller annen form for musikkinteresse i løpet av barne- og ungdomstiden, og derfor er det lurt å la dem få utfolde seg fritt og la dem få spille det de vil. Vi blir alle smartere av å lære, og da er det lurt å begynne tidlig!