Opplysningstiden brakte med seg en viss positivitet. «La Belle epoque» ble denne tiden kalt og den vestlige verden var preget av optimisme. Den teknol

Opplysningstiden brakte med seg en viss positivitet. «La Belle epoque» ble denne tiden kalt og den vestlige verden var preget av optimisme. Den teknologiske utviklingen skulle føre med seg fremgang på alle fronter og gjøre livet lettere for folket, og dette berørte også musikken. Den første innspillingen av musikk ble gjort av Johannes Brahms i 1889 med verket: «The Hungarian Dance No. 1» og ble spilt inn på voks. Etter dette ble det mulig å importere og eksportere musikk langveisfra, hvilket er grunnen til at jazz, blues og rock ‘n’ roll senere ble importvare i de fleste europeiske land, Norge inkludert. Som kjent varte ikke optimismen lengre enn til 1914 da første verdenskrig brøt ut, med den første industrielle krigen mennesket noen gang hadde sett.

Optimismen avtok og vesten ble sendt inn i en avgrunn av mørke og dysterhet. Etter Versaillestraktaten som ble sett på som et svik fra sosialdemokratene i Europa, mobiliserte nazismen seg. Da andre verdenskrig så skjøt fart med sine raseideologier, ble det forsøkt å stoppe jazzmusikken og ellers all annen musikk som ikke var av arisk opprinnelse, men dette varte som vi alle vet bare i fem år før Europa og Norge forståelig nok ble tatt hånd om av sosialdemokratiske krefter som banet vei for handel og multikulturalisme.

Tidlig på 40- og 50-tallet ble romantikk og ungdomskultur satt i fokus i musikken med artister som Frank Sinatra, Elvis Presley, Little Richard, Jerry Lee Lewis og Chuck Berry. 60-tallet hadde mer fokus på blues og rock ‘n’ roll. Protestviser ble sunget mot alle former for krig og mellomklassen reiste seg i protest mot handelskreftene og eliten. Musikken fokuserte på fred og et slags sosialt samvær i skog og mark, lederskapet ble kritisert i sangtekstene med finurlighet og poetisk eleganse, mens da 70-tallet kom, ble hippiemusikken mer kompleks, progressiv og psykedelisk.

Band som Emerson Lake & Palmer, Genesis, Yes, Jethro Tull og Gentle Giant slo full blomst med utsvevende bruk av synth, fargerik scenekunst og teatralsk sceneantrekk. Dette fargerike kalaset forandret seg drastisk med det britiske bandet Black Sabbath, som var datidens naturalister innen rock. De hadde et mørkt fokus i sine tekster, kledde seg i svart og hadde en helt spesiell holdning som ingen andre hadde. Det Black Sabbath startet gav inspirasjon til punken og det gikk ikke lenge før vi fikk se sinte, destruktive band som Sex Pistols, Black Flag, The Clash, og The Ramones.