Like etter 2. verdenskrig dukket LP-platen opp, og avløste 78-plate – eller steinkaka som man kalte den. Vinylplater i form av LP og singler levde godt frem til CD-platene kom på markedet på 80-tallet. Dette startet den digitale tidsalderen. Men de siste årene har LP-platene fått en viss popularitet igjen.

Vinylplatene døde aldri

Det ble sagt at CD var mye bedre en vinylplatene, og salget av CD-er økte og vinylplatene forsvant nesten fra markedet.

Men det var en del som sverget til LP-plater, og vinylplatene levde videre. De fleste trodde det bare var et tidsspørsmål før vinylplatene var helt borte fra markedet, men som så mye annet har populariteten kommet tilbake.

Man ser ofte at populære produkter blir borte fra markedet fordi det kommer nye og bedre alternativer. Sånn er det også med trender i klesbransjen. Et eksempel er converse-sko som aldri ser ut til å gå helt av moten.

Vinylplater kommer tilbake

De siste årene har CD-salget gått kraftig ned. Først var det ulovlig nedlasting av musikk som dominerte, så kom muligheten for å kjøpe musikk på nettet. Så tilslutt muligheten til å strømme musikk.

Det som er spesielt med at LP-platene kommer tilbake, er at trenden gikk mot enklere måter å høre musikk på, som for eksempel med Spotify. En platespiller er ikke særlig enkel i bruk, og kan knapt røres mens man spiller en plate. Du kan heller ikke spille sangene i den rekkefølgen du ønsker, og man må snu platen halvveis for å høre alle sangene.

Det er andre grunner til at mange igjen ønsker å høre musikk fra en platespiller. Mange har LP-plater fra den tiden disse var vanlige. Andre kjøper nye LP-plater, og utvalget begynner å bli ganske bra igjen. En av de som selger vinylplater er Platekompaniet som har et bra sortiment.

Det er mange som liker lyden på LP-platene, men teknisk sett hadde CD-platene bedre lyd. De hadde et dynamikkområde på 96 DB, mot LP som kan gjengi et dynamikkområde på inntil 65 db.

LP står for langspillplate. Eller som det heter på engelsk: long playing. Platene er støpt i vinyl og avspilles i en hastighet på 33 1/3 omdreininger pr. minutt. Til å begynne med var mange av LP-platene 25 cm, det samme som forgjengeren 78-platene. Etterhvert ble diameteren økt til 30 cm. De platene som var 25 cm ble betegnet som EP, som står for extended play.

Tidenes mest solgte album er Michael Jackson med Thriller som har solgt 110 millioner eksemplarer. Det er over dobbelt så mye som nr. 2, som er Pink Floyds Dark side of the moon. Alt dette er ikke LP-plater, men siden de kom ut i henholdsvis 1982 og 1973 er nok store deler av salget på Vinyl.